Európa a polgárokért

Kürt - Kőtésfesztivál - 2012

1994. július 11-én három Szlovákiai magyar nemzetiségiek lakta település Csallóközkürt (Ohrady), Hidaskürt (Mostová) és Kürt (Strekov) megalapították a „Kürti Polgármesterek Vándorserlegét". A kupatalálkozók lényege a községek közötti baráti kapcsolat elmélyítése és a felvidéki magyar települések lakosainak magyarságtudatának megőrzése volt. A 2001-es magyarországi árvízkárosultaknak gyűjtést rendeztek, ekkor vették fel Tiszakürttel a kapcsolatot. Az önzetlen segítésből barátság és határon átnyúló szövetség lett, bővült a szövetség. A Közös Egyezményhez 2009-ben csatlakozott még két település, Hejőkürt és Erdőkürt is. A hatok szövetsége megbeszélt sorrendben minden évben találkozót szervez. A sportrendezvények szervezésével, kulturális csoportjaik fellépésével is hozzájárulnak egymás jobb megismeréséhez, a baráti kapcsolatok ápolásához.

2012. február 24-én a szlovákiai Kürt községben szemináriumon vett részt a hat települést képviselő küldöttség és még egy delegáció Gyermely községből, akik szintén testvérvárosi kapcsolatban állnak Kürttel. A találkozó témája a vendéglátó település által megnyert „Európa a polgárokért" program ismertetése, a közös munka kidolgozása. Következő napon a meghívottak részt vettek a IX. Kőtésfesztiválon, melyen egy jellegzetes kürti gasztronómiai specialitással ismerkedhettek meg: a „kőtés"-sel. A programban mindegyik település részt vesz, így tudják erősíteni és kiszélesíteni a kapcsolatot egymással.

Testvértelepülések találkozója Kürtön - szeminárium

A projekt elsődleges célcsoportjai

Kürt község lakosai: 1185 fő, a négy magyarországi testvérközségből érkező vendégek: 190 fő és egyben régiónkból a hagyományos „Kürti borfesztivál"-ra ide érkező résztvevők - látogatók összesen: 7000 fő.

A projekt fő tevékenységei

1. sz. Aktivitás

Szeminárium, amely az egymás kölcsönös megismerését és a konzorcium 2012-2016 időszakra szóló fejlesztési tervének kidolgozását szolgálja.

2. sz. Aktivitás

Ízelítő partnerközségeink gasztronómiai hagyományaiból – minden generáció számára"

3.sz. Aktivitás

Interaktív alkotóműhelyek és kvízek, amelyek célja növelni az EU szimbólumainak és céljainak ismeretét. Illetve releváns publikációs anyagok terjesztését. Ezen tevékenységek keretében fiatalok igyekeznek megszólítani minden korosztály tagjait.

4.sz. Aktivitás

Az V. Kürti borfesztivál megvalósítása. Ezen kétnapos fesztiváli program keretében valósulnak meg a hazai és külföldi partnerközségeinkből érkező csoportok gazdag választékú kulturális és társadalmi jellegű bemutatói.

5.sz. Aktivitás

Vándorkiállítás megnyitása: „2012 az Aktív Időskor Európai Éve" címmel. Ezen kiállítás bemutatja a partnerségünk falvaiban élő generációk közötti párbeszéd és szolidatitás gyakorlati, követendő példáit.

A projekt várható eredményei

A kultúrális párbeszéd terén – megvalósított projekt tevékenységek keretében 1375 aktív résztvevő és 7000 fesztivál-látogató gazdagodott új ismeretekkel és személyes pozitív kulturális élményekkel régiónk és partnerközségeink lakosai közül.

Megerősödött és bővült ezen partnerségi konzorcium, melynek keretében öt szlovákiai és magyarországi önkormányzat működik együtt. Ki lett dolgozva és jóvá lett hagyva ezen konzorcium-partnerség 2012-2016 időszakra szóló fejlesztési terve.

A célcsoportok tagjainál megerősítést nyert a " 2012 az Aktív Időskor Európai Éve" - program üzenete, ennek eredményeként javult partnerségünk falvaiban a generációk közti párbeszéd és együttműködés .

Új partnerségi-együttműködési kapcsolatok jöttek létre a projekt tevékenységeinek megvalósításában részt vett 36 jogi és fizikai személyek között .

Új baráti kapcsolatok jöttek létre a projekt 1375 hazai és külföldi aktív résztvevői között.

A célcsoportok tagjainál javult az EU-val kapcsolatos alapvető informáltságuk. Úgyszintén javult az európai polgárságból adódó pozitív értékekről való ismeretük, és tudatosságuk.

A projekt jó példakénti alkalmazhatósága, más önkormányzatok testvérvárosi-partnerségi együttműködésének előmozdítása érdekében is.

KÜRT-A projekt céljai_konkrétabban_1.pdf

(Forrás: www.strekov.sk)


{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=0HBN6-bgjKY 550}

Partnertelepülések

Társulás

erdokurt-hulladek-tarsulas-logo-20180129

Pályázat

erdokurt-palyazat-orvosi-rendelo-felujitasa-20171201

Pályázat

sajtokozlemeny_2012_06_06_x200

Választás 2014

valasztas 2014

Támogatónk

Erdőkürt Község Önkormányzatát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Élelmiszerbank - Erdőkürt

745148
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
175
1156
1493
7435

IP-címed: 54.80.217.80
Ma: 2018-03-21
© 2011 Körjegyzőség - Erdőkürt
Tel/FAX: 06(32)479-179 ::: E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.